گویند رمز عشق مگویید و مشنوید
مشکل حکایتی است که تقریر می‌‌کنند

رضا فانی یزدی


مجموعه یادداشتها،خاطرات و نوشته های سالهای اخیر


Sunday, April 21, 2013

خاتمی باید بیاید

خاتمی تنها امید شکل گیری یک اجماع ملی است

اگر خاتمی نیاید ، هیچ کدام از اصلاح طلبان باقی مانده امکان هماوردی با رقبای دیگر را نخواهند داشت، چرا؟
اگر خاتمی نیاید ، اصلاح طلبان هیچ چاره ای ندارند که از درون مجموعه نیروهای پیرامونی خود یا به چپ و رادیکال های خود پناه بیاورند و یا به سمت راست و جریان محافظه کار خود رو کنند ، چرا که در میانه هیچ شخصیتی که هموزن و همتراز خاتمی باشد دیگر وجود ندارد.
به چپ نمی توانند زیاد رو کنند چرا که اکثرشخصیت های شناخته شده چپ آنها رد صلاحیت خواهند شد. از چپ میانه آنها گرفته مثل آقای عبدالله نوری و یا آیت الله موسوی خویینی که آنها را مسلما رد صلاحیت می کنند، و یا موسوی لاری و یا محتشمی پور هم آنقدر محبوبیت ندارند و احتمال رد صلاحیت آنها هم بسیار زیاد است. چپ رادیکال آنها هم افرادی مثل هاشم آقاجری و یا شیرزاد هستند که محال ممکن است که رد صلاحیت نشوند تازه رد صلاحیت هم که نشوند به خاطر موا ضع رادیکالشان حتی در میان خود جریان اصلاح طلبی هم از یک پایگاه جدی بر خوردار نیستند پس سمت چپ کلا جواب نمی دهد . اما سمت راست اکثرا خوش نام نیستند و بیشتر از موافق ، مخالف دارند و رقبا براحتی می توانند آنها را در کارزار انتخاباتی از پا در آورند

ادامه مطلب


Saturday, April 13, 2013

بهترین گزینه در انتخابات

چرا خاتمی و اصلاح طلبی

ما باید با شرکت در انتخابات به دنبال دومی باشیم، به دنبال انتخاب کسی باشیم که توانایی تغییر در جهت وضعیت نا به سامان کنونی را داشته و به تجربه نشان داده است که با درایت و هشیاری از ایجاد تنش و تشنج در جامعه پرهیز نموده و روش مسالمت آمیز و اصلاح طلبانه را هرگز فدای هیچ چیز دیگری نمی کند.
ما در وضعیتی نیستیم که با داد و بیداد و طرح شعار های پوپولیستی و تند، به تنش های موجود بیشتر دامن زده و به فرو پاشی و در هم ریزی شیرازه پیوندهای اجتماعی و ملی در کشور کمک کنیم.
ما در موقیعت تاریخی خاصی قرار گرفته ایم. جامعه ما و کشور ما و همه اقشار و طبقات اجتماعی در این کشور یا با هم برنده خواهند شد و یا با هم همه چیز را از دست خواهیم داد.
روش اصلاحات، پروژه های اصلاح طلبانه و انتخاب شخصیت های اصلاح طلب در مسولیت های اصلی کشور، بیشتر شاید تضمین کننده آینده برد-برد برای جامعه ما باشد و این همان وضیعتی است که همه اقشار و طبقات اجتماعی در کشور ما برنده آن بوده و آینده خواهند داشت.

ادامه مطلب


Saturday, April 13, 2013

صحبتی کوتاه در مورد انتخابات ریاست جمهوری در ایران

ویژگی های این دوره از انتخابات در ایران

چرا انتخابات این د وره اهمیت دارد
تغییر در بلوک های قدرت
سه بلوک قدرت کنونی کدام هستند و هر کدام چه می خواهند
نیاز رهبری به شرکت مردم و مشکل اساسی او در این دوره

ادامه مطلب


Monday, April 01, 2013

خنده های او همیشه در بند شنیده می شد

به یاد محمود توکلی

محمود آقای توکلی ما از جنس دیگری بود. او هیچ درودیواری را نمی دید و برای خودش هیچ محدودیتی قائل نبود. بدون در زدن و بدون اجازه گرفتن وارد این بندهای کوچک خود ساخته می شد و با صدای قاه قاه بلند خنده هایش که همیشه در فضای بند به گوش می رسید، دیوارها را پس می زد و نه تنها فضای محدود و بسته ی آنجا را در هم می شکست که ترنم و عطر آن ور دیوارهای بلند زندان بزرگ وکیل آباد را نیز به درون بند ۴ و زندانک های خودساخته ما می آورد. محمود توکلی همیشه می خندید، بلند بلند، قاه قاه. گویا صدای بلند خنده های او سکوت مرگباری را که مسئولین بند با هزار حیله و نیرنگ، با صدور حکم های اعدام، با پخش آیه های قرآن از بلندگوهای بند، و با ضجه های هزاران زندانی در دعاهای ندبه و کمیل، سعی داشتند ایجاد کنند به هم می زند. بارها و بارها از طریق تواب ها و مسئولین بند به او تذکر داده بودند که صدای خنده هایش آزاردهنده است، به اعتراض می ماند، و نباید ادامه یابد.

آقای توکلی اما تا آخرین روزی که در زندان بود، خنده از لبش نیفتاد و بلندتر از همیشه صدایش در اتاقش و راهروهای بند شنیده می شد.

ادامه مطلب


Sunday, February 17, 2013

درباره “ جاهل ها ولات ها، روحانیون و سلاطین “

نقدی بر نوشته مسعود نقره کار

در شگفت ام که نقره کار از ۵۰ سال مبارزه مردم ایران در دوران پهلوی ها، نه از ارانی ها یادش مانده است و نه از نسل روزبه ها و سیامک ها و نه از دکتر مصدق و دکتر حسین فاطمی ها چیزی به خاطردارد و نه از مبارزات جبهه ملی ایران و سازمانهای عضو این جبهه و نه از بازرگان ها و طالقانی ها و سحابی ها و نه از جزنی ها و احمدزاده ها وسعید محسن ها و رضایی ها و بدیع زادگان ها. انگار ایشان هیچ خاطرهای از سازمان چریکهای فدایی خلق و مجاهدین خلق و حزب توده و یا سوسیالیست های مسلمان و جنبش انقلابی مردم ایران ندارد. انگار که اصلا جبهه ملی اول و دوم را نمی شناسد و از مبارزات دانشجویی در داخل و خارج داستانی هم نشنیده است. از گلسرخی و دانشیان هم یادش نیست و از مبارزات عشایر ساکن ایران بی خبر است و از آنچه در این ۵۰ ساله بر خلق ها و اقوام مختلف ایرانی رفته است کسی برایش خاطره ای نگفته است و یا که چیزی درخاطرش نمانده است. از نام و نشان روحانیونی چون طالقانی و منتظری و لاهوتی و سعیدی و هاشمی و خامنه ای و کروبی هیچ نشنیده است و مسلمانان مبارزی چون بهزاد نبوی و قدیانی و عرب سرخی و موسوی و رجایی و باهنر و ده ها مبارز دیگر را انگار اصلا نمی شناسد و در مقابل این همه نام و نشان از مبارزین و مجاهدین ایران زمین فقط اسم یک مشت جاهل و لات چون " طیب و ناصر جیگرکی و رمضون یخی و اصغردادو ، ناصر کاسه بشقابی، اصغر ننه لیلا، حسین وحدت، حبیب دولابی" یادش مانده است و نیم قرن مبارزه مردم ایران را با حکومت پهلوی به دعوای میان مشتی از "جاهل ها و لات ها" فرو می کاهد.

ادامه مطلب


Wednesday, January 30, 2013

چشم انداز مذاکرات ایران و امریکا - قسمت آخر

فرصتی که نباید از دست داد

ایرانی ها فرصت تازه ای برای مذاکرات پیدا کرده اند. فرصتی تاریخی، فرصتی که اینبار هم رئیس جمهور اوباما و هم وزرای دفاع و خارجه با دست و دلبازی بیشتری آماده اند تا در مذاکرات، با حفظ منافع دو طرف و تامین صلح و امنیت منطقه، به طرف ایرانی امتیازات بیشتری واگذار نموده و به قول معروف در یک مذاکره و معامله برد-برد هر دو طرف با حفظ آبرو و با دست پر، صلح و امنیت را برای مردم خود و منطقه به ارمغان بیاورند و هرچه بیشتر از تنش و جنگ دوری گزینند.

رهبری جمهوری اسلامی ایران می تواند از این فرصت بی نظیر تاریخی به نفع صلح، امنیت در منطقه و آینده کشور بهره برده و این مهم به تاخیرافتاده تاریخی را به شکلی آبرومندانه حل و فصل نماید.

ادامه مطلب


Friday, January 18, 2013

چشم انداز مذاکرات ایران و امریکا - قسمت ششم

پیامدهای مذاکرات بر مردم، سیاست کشور و اپوزیسیون

شرایط کنونی در مناسبات دو کشور تا حدودی یادآور دوران مک کارتیسم در امریکاست. دورانی که هر نوع نقد و مخالفت با اتهام جاسوسی برای شوروی و کمونیست بودن سرکوب می شد. امروز در ایران ما با نوعی مک کارتیسم روبرو هستیم، آن هم از نوعی که حسین شریعتمداری معمارش بوده و با استفاده از اتهام های جاسوسی برای امریکا و غرب، هر صدای مخالفی را سرکوب نموده و حتی برای روسای جمهوری قبلی ایران نیز فضای تنفسی باقی نگذاشته است.

مذاکرات و عادی سازی مناسبات سیاسی ایران و امریکا به انتظار سی و چند ساله ی اپوزیسیون ایرانی برای دگرگونی از راه دور پایان داده و ما را مجبور خواهد کرد که اگر به دنبال تحقق دمکراسی در کشور هستیم، دست به زانوی خود زده و جای واقعی خود را در این صف آرایی جدید سیاسی در کشورمان پیدا کنیم. جایی که سرنوشت ما به اراده خودمان بسته باشد و و زد و بند های حکومت با کشور های خارجی در ادامه کاری ما در مبارزه برای دمکراسی در کشورمان خللی ایجاد نکند.

ادامه مطلب


Wednesday, January 16, 2013

آیا باید انتخابات را تحریم کرد؟

نگاهی به انتخابات ریاست جمهوری یازدهم

نگاهی به انتخابات ریاست جمهوری یازدهم
آیا چون بخشی از اصلاح طلبان تصمیم گرفته اند در انتخابات شرکت نکنند ، دیگران هم باید راه آنها را در پیش گیرند؟
هزینه و فایده شرکت و عدم شرکت در انتخابات برای رهبری نظام اسلامی چیست ؟
چگونه می توان با استفاده از فرصت انتخبات به تشدید درونی بحران های سیاسی در نظام اسلامی افزود و رهبری نظام را مجبور به تمکین به خواست مردم کرد ؟
آیا واقعا آقای خامنه ای از یک انتخابات پر شور دیگر چون دوره دهم استقبال خواهد کرد ؟
چه کسی قراراست شرایط را پذیرفته و در جهت تحقق آنها مبارزه کند ؟ رهبری نظام و یا کاندیدهای ریاست جمهوری ؟
چرا نباید با طرح مطالبات مورد توافق کنونی اکثریت مخالفین و منتقدین به یک پلاتفرم انتخاباتی جدید رسید و در یک توافق عمومی برای تحقق آنها یک کاندید مشترک داد ؟
چه چیزی را از دست خواهیم داد اگر شورای نگهبان کاندید ما را رد کند ؟
چه به دست می آوریم اگر در حاشیه نشسته و شاهد بر گزاری یک انتخابات آرام باشیم که در نتیجه آن کاندید مورد علاقه رهبری گر چه با کمترین آراء انتخاب شود ؟
حاشیه نشینی راحت ترین کاری است که می توان کرد یا شاید بهتر است بگویم بی عملی محض است اما با ادا واطوار رادیکال ، که نه کمترین هزینه ای برای ما دارد و نه کمترین هزنیه ای به رهبری نظام تحمیل می کند و نه کمترین سودی برای مردم و آینده کشور

ادامه مطلب


Thursday, January 03, 2013

چشم انداز مذاکرات ایران امریکا پی آمدهای آن-قسمت پنجم

ایران و اسرائیل دو حکومت پراگماتیست و امنیتی مشابه

این تناقض و تضاد در رفتارهای دو کشور نشان می داد که علیرغم شعارها و رجزخوانی های سیاسی، آنجا که لازم است، مناسبات راه خود را می گشاید و اگر برای کشتار سربازان مسلمان عراقی بدست جمهوری اسلامی ایران نیاز به اسلحه امریکایی باشد، رهبران شیعه ایرانی ابایی ندارند که از طریق اسرائیل سلاح های مرگبار را خریداری کنند. طرف اسرائیلی هم مانعی نمی بیند که به کشوری که هر جمعه پس از نمازهای جماعت شعارهای "مرگ بر اسرائیل" در آن طنین افکن است، اسلحه های پیشرفته بفروشد.

گونه ای اسلام گرایی که مورد پذیرش اخوان المسلمین مصر و رهبران اسلام گرای ترکیه و امیرنشین هایی چون قطر و کشورهای همکاری حوزه خلیج باشد، گزینه مناسبی شده است که هم امریکا بدان رضایت داده و هم همه کشورهای منطقه آن را می پذیرند. اما چنانکه پیشتر اشاره کردم، این گزینه باید یک عنصر ضداسرائیلی را به همان اندازه که اسلام گرایان ترکیه در تعارف های سیاسی خود به کار می گیرند، در درون خود داشته باشد تا جاذبه مردمی پیدا کرده و حتی اسرائیل ستیزانی چون رهبری حماس را در کنار آنها قرار دهد.

ادامه مطلب


Tuesday, January 01, 2013

چشم انداز مذاکرات ایران امریکا پی آمدهای آن-قسمت چهارم

صلح، کاهش تروریسم و عدم نیاز به اسلام گرایی بیشتر

شاید بتوان گفت که عادی سازی مناسبات ایران و امریکا در اولین مرحله به پایان جنگ تروریستی این دو کشور بر علیه همدیگر منجر شده و در مرحله بعد به کاهش قدرت جریان های تروریستی در منطقه بیانجامد. تنش کنونی میان ایران و کشورهای منطقه و اسرائیل، تقریبا همه سازمان های اطلاعاتی و امنیتی این کشورها را به سوی حمایت از گروه های تروریستی سوق داده که از تروریسم به نفع خود و بر علیه رقیب سیاسی خود سود می جویند.

ادامه وضع موجود به احتمال زیاد به ایجاد سازمان های تروریستی جدید و یا تقویت عنصر تروریستی در برخی از سازمان های سیاسی منجر خواهد شد. مهمترین خطر در رابطه با ایران شاید استفاده اسرائیل و عربستان و قطر از تروریست های جندالله و پژاک و رشد دادن آنها و تقویت عنصر تروریسم موجود در سازمان مجاهدین خلق باشد که اگر بار دیگر به تروریسم روی آورند دست کمی از القاعده نخواهند داشت. سازمان مجاهدین خلق مبتکر خودکشی های انفجاری هستند و حداقل دو دهه پیش از آنکه القاعده از شیوه خودکشی های انفجاری استفاده کند، به این ابتکار جنایتکارانه دست زدند.

ادامه مطلب


Friday, December 21, 2012

چشم انداز مذاکرات ایران امریکا و پی آمدهای آن-قسمت سوم

پیامد سیاسی، اقتصادی و امنیتی رابطه ایران و امریکا برای کشورهای منطقه

بازسازی مناسبات امریکا و ایران، در واقع چین را در آینده خلع سلاح کرده و بازی جهانی و منطقه ای را به نفع امریکا برای همیشه تغییر خواهد داد و این مسلما به زیان چین بوده و منطقا آنها موافق پیشرفت مذاکرات نخواهند بود.

اینجا همان جایی است که نه فقط ایران و امریکا، بلکه همه کشورهای منطقه و اروپا نیز از تنش زدایی در رابطه امریکا با ایران سود می برند. زیرا همگی زیر یک چتر امنیتی برای مقابله با رقیب غول آسای آینده، یعنی چین، منافع واحد و مشترک دارند.

ادامه مطلب


Friday, December 14, 2012

نگاهی به دگرگونی های منطقه پس از انقلاب اسلامی تا کنون

موج جدید اسلامگرایی در منطقه

در همین سالهاست که شاهد بازسازی جریان اسلام سیاسی بنیادگرا در همه این کشورها هستیم. اولین نشانه های این جریان را در پیوند ایمان الظواهری – یکی از رهبران اخوان المسلمین - با اسامه بن لادن – یکی از مسلمان های بنیادگرای وهابی – در شکل گیری سازمان القاعده می بینیم، جریانی که در سالهای بعدی به یک شبکه جهانی بنیادگرایی اسلامی مبدل شده و بیشتر عملیات جهادی و تروریستی را از افغانستان گرفته تا بوسنی و چچنی و سومالی و حتی تا قلب امریکا در نیویورک هدایت و رهبری می کنند.

ادامه مطلب


Saturday, November 24, 2012

چشم انداز مذاکرات ایران و امریکا و آینده آن-قسمت دوم

سرنوشت اپوزیسیون ایرانی چه خواهد شد

یعنی اگر رهبری جمهوری اسلامی ایران به دغدغه ها و نگرانی های امریکا و همکاران منطقه ای امریکا پاسخ قابل قبول بدهد، امریکا هم بحث براندازی را که طی سالهای گذشته بطور رسمی و آشکار در سیاست های این کشور تبلیغ شده و در سیاست های روزانه آنها نیز به اشکال مختلف دیده شده است را کنار خواهد گذاشت. کنار گذاشتن سیاست تغییر رژیم از طرف امریکا یعنی مرگ اپوزیسیون برانداز وابسته به این کشور.

ادامه مطلب


Monday, November 19, 2012

چشم انداز مذاکرات ایران و امریکا -قسمت اول

پی آمد های آن در دیگر عرصه های زندگی سیاسی ما

برخلاف ادعای رهبران ایران که ما رابطه با امریکا را می خواهیم چه کنیم و یا با شیطان بزرگ رابطه برقرار نخواهیم کرد و شعارهایی از این دست، می بینیم که پراگماتیسم سیاسی که همه رهبران سیاسی کمابیش در عمل آن را بکار می گیرند باعث شد که رهبری ایران دست دوستی به سوی امریکا دراز کرده و طرف امریکایی هم همان دست های خونین رهبران ایران را که یکی دوسال پیشتر ده ها ژنرال و فرمانده نظامی ایرانی را به اتهام همکاری با رژیم شاه و سرسپردگی امریکا اعدام کرده بودند را فشرده و حاضر به ارسال اسلحه به این کشور شده بودند.

پس چنانکه می بینیم، نه تنها امکان مذاکره همیشه وجود داشته که همچنان هم وجود دارد و اگر صحبت از مذاکرات پنهان و پشت درهای بسته می شود، به احتمال زیاد دور از واقعیت نبوده و نیست. بعضی از دوستان ایرانی که مذاکره را ممکن نمی دانند، در حقیقت ادعای رهبران ایران را بیشتر از خود آنها باور کرده اند، چنانکه گروه های سیاسی ایرانی در سالهای اولیه نیز بر این باور بودند ولی خلاف آن ثابت شد.

ادامه مطلب


Sunday, November 18, 2012

در انتظار اوباما و هیلاری کلنتون

چرا به اینجا رسیده ایم؟

پارلمان و مقر دولت حماس، دولت قانونی فلسطینی در منطقه غزه با خاک یکسان شده است و زندگی روزانه و عادی مردم دچار اختلال.
واقعا برما چه رفته است؟
چرا این همه چشم به دهان خانم کلینتون و آقای اوباما مانده ایم؟
چرا احساسات انسانی و وجدان بشری ما با دیدن این همه قربانیان این جنایت ها جریحه دار نمی شود؟
چرا جنایت ها را بطور انتخابی محکوم می کنیم؟

ادامه مطلب

Page 3 of 18 pages « First  <  1 2 3 4 5 >  Last »
من هنوزم ز تو آن خاطره‌ام مانده بجا

سوسیالیسم رویایی من ، دفتر اول در کوران مبارزه انقلابی
سوسیالیسم رویایی من ، دفتر دوم دستگیری و بازجویی
سه دهه جدال بی فرجام
نیولیبرالیسم پایان تاریخ یا آغازی دیگر